5 January 2010

Tutorial : Update Status *All Template


ASSALAMUALAIKUM

 macam mana nak buat Update Status macam kawan kita punya nie. Macam ni.



Okay, jom start. Status box ni akan ada dekat sebelah header tau ;)

UNTUK TEMPLATE DESIGNER

  • Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript
  • Kemudian copy kod di bawah ni, then paste dekat kotak HTML/JavaScript tu.
<div style=" position:absolute; top:0px; center:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">Update Status<"URL ICON COMEL"></center><div style="Background-image:url(URL BACKGROUND);-moz-border-radius: 35px; border-radius: 35px; repeat; padding: 5px; border:1px dashed #FF00FF; filter:alpha(opacity=1.5); border-radius:5px;"><center><marquee>STATUS KORANG YANG AWESOME TU</marquee></center></div><div style=" position:absolute; top:50px; left:20px;"></div></div>

Nota tangan:
Warna kuning tu, untuk kedudukan status box korang ni, kalau nak tukar pun boleh, tukar kan kepada right, left, center.
Warna pink tu, untuk title status box korang. Kalau nak tukar, tukar jelah.
Warna biru tu, untuk letak icon comel, boleh cari dekat SINI
Warna purple, tukar dengan URL background. Cari je kat mana mana :)
Warna merah, tu border status box korang tu, korang oleh tukar kepada solid, dashed, dotted.
Warna oren tu, untuk warna border korang. Boleh cari kod warna dekat SINI
Warna biru cair tu pulak, letak lah status korang tu :)

Sekarang save, dan tengok hasilnya. Kalau tak menjadi, sila emel atau PM dekat facebook ye :)


UNTUK BLOGSKINS/CLASSIC TEMPLATE

Untuk yang blogskins punye, credit kepada LEEYA :)

  • Dashboard > Template > Edit HTML
  • Search kod <head>
  • Copy kod di bawah, and paste kan dekat ATAS kod <head> tadi.
<div style=" position:absolute; top:0px; right:10px; width:200px;"><center style="text-align: right;">Status Updates</center><div style="Background-image:url(url background); repeat; padding: 5px; border:3px solid #0000CD; filter:alpha(opacity=2.5); border-radius:5px;"><center><marquee>Ayat anda</marquee></center></div><div style=" position:absolute;top:50px; right:20px;"></div></div>

Nota kaki:
STATUS UPDATE : title update box tu.
URL BACKGROUND : tukar dengan url background yang korang nak.
3px : untuk ketebalan border. makin besar makin tebal (rasanye lah)
solid : jenis border, boleh tukar jadi dotted, dashed or solid.
#0000CD : warna border korang. boleh cari dekat SINI
Ayat anda : Status korang tu la -.-
Lagi satu, kalau nak tukar warna font tu, korang kena tukar warna entri korang. Paham kan?
Sebelum pape, PREVIEW dulu. Kalau okay, baru save. Biasanya yang guna blogskins mesti pandai godek2 kod kan? okay, so cubalah godek2 kod dia kalau x jadi :) 

OK nampaknya sampai sini saja tutorial nya
bye


FROM:   -MUHD FADLIN-
http://miserymakescars.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...