10 January 2010

Tutorial : Transparent and Kecikkan Video Youtube








Assalamualaikum
.
Hari ni nak ajar korang macam mana nak buat Youtube player like mine :)
Ada video tapi, kecik and muat muat je kat tepi tu kann? Macam dalam gambar ni.


Haa, macam tuh :) Muat muat jer dekat sidebar tu. Okay, jom.

  • Kalau template designer, pergi ke Dashboard > Design > Add A Gadget > HTML/JavaScript.
  • Kalau classic template/blogskins, korang copy je kod kat bawah ni, and paste dekat tempat yang sesuai kay :)
  • Then, copy kod dibawah ni dan pastekan di tempat kosong yang disediakan.

<center><object type="application/x-shockwave-flash" style="width:240px; height:125px;"data="http://www.youtube.com/v/5ULOnzSna6I?color1=FFFFFF&amp;color2=FFFFFF&amp;rel=0&amp;loop=1&amp;autoplay=1&amp;showsearch=0&amp;showinfo=0"><param name="movie"value="http://www.youtube.com/v/5ULOnzSna6I? color1=FFFFFF&amp;color2=FFFFFF&amp;rel=0&amp;loop=1&amp;autoplay=1&amp;showsearch=0&amp;showinfo=0" /></object></center>

Nota Kaki :
Hijau : Okay, itu width sidebar SAYA. Korang boleh adjust ikut sidebar korang punya size
Pink : Itu link video youtube korang. Kalau tak tahu, jap agi saya ajar. Tunggu jap jee..
Oren : Okay, kod tu untuk auto replay. Kalau korang taknakm just delete kay?

Okay, that's the code. Sekarang nak ajar macam mana nak ambik link youtube tu kan.

CARA CARA NAK AMBIL LINK YOUTUBE

  • First pergi dekat Youtube.
  • Then, pilih lagu mana yang korang suka.
  • Okay cara nak ambik link, tengok gambar ni.
(klik untuk JELAS)

  • Okay, Step ke empat dalam gambar tu. Lepas korang copy yang tu, korang tukar dengan kod warna pink yang saya bagi tadi. Tu je :)
  • TAPI, KORANG COPY SEKALI DENGAN TANDA " ? " TU! WAJIB.
  • Btw, lagu dalam gambar tu ialah lagu Someone Like You. Suka lagu tu ♥

OK sekian sahaja untuk hari ini.
Kbai.


FROM:   -MUHD FADLIN-http://miserymakescars.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...