3 December 2011

Minuman Tin Pepsi Dan Coke Tercemar Darah HIV


AMARAN
percaya atau tidak terserah kepada anda

Panas mesej SMS minuman tin syarikat Pepsi, Coca cola dan lain-lain dikatakan tercemar dengan darah HIV. Pada hari ini, terkejut juga sebab saya telah menerima sistem pesanan ringkas (SMS) bahawa ada pekerja yang telah mencemarkan minuman tin dengan menitiskan darahnya yang berpenyakit HIV kedalam minuman tin berkenaan.
Berikut adalah mesej tersebut yang dihantar :
Utk beberapa hari akan datang, jangan mengambil minuman dari mana – mana produk dari syarikat Pepsi, Tropicana juice, Slice, 7UP, Coke dan lain – lain kerana ada pekerja dari syarikat itu telah menambah darahnya yang tercemar dengan HIV. . Sebarkan kepada orang tersayang
Apapun, kesahihan mesej ni masih lagi belum dibuktikan benar. Yang paling menakutkan mesej tu ditulis tentang minuman tin tercemar HIV. Apa yang pasti, ada kemungkinan juga mesej ni sengaja untuk menakutkan orang ramai supaya tidak lagi membeli minuman tin.

28 November 2011

IBU YANG PALING UNIK DAN ANEH DI DUNIA


Berikut ini adalah ibu-ibu yang pernah ada di dunia dan merupakan ibu-ibu yang paling unik dan aneh yang pernah ada.

1. Melahirkan 8 Bayi Dengan Selamat
Dikenal sebagai “Octomom”, Nadya Denise Doud-Suleman Gutierrez menarik perhatian antarabangsa setelah melahirkan kembar lapan (octuplets) pada bulan Januari 2009. Bayi Nadya ialah Octuplets kedua yang lahir dan hidup di AS dan juga menjadi satu set lengkap kembar lapan hidup paling lama dalam sejarah dunia. Reaksi masyarakat untuk kelahiran kembar lapan pada awalnya positif sehingga berita mulai bocor bahawa Nadya tidak berkahwin, menganggur dan sudah memiliki enam anak-anak lain di bawah usia lapan tahun.
Photobucket

2. Ibu Paling Muda [5 Tahun]
Lina Madinah adalah ibu termuda dalam sejarah, melahirkan anak pada usia 5 tahun 7 bulan 21 hari. Lina dibawa ke hospital oleh orang tuanya pada usia lima tahun kerana perutnya semakin membesar. Dia awalnya dianggap memiliki tumor, tetapi para doktor mengesahkan dia hamil tujuh bulan. Dr Gerardo Lozada membawanya ke Lima, Peru, untuk rawatan lanjut. Satu bulan setengah kemudian, pada 14 Mei 1939, dia melahirkan seorang anak lelaki dengan pembedahan caesar kerana punggungnya yang kecil. Pembedahan dilakukan oleh Dr Lozada dan Dr Busalleu, dengan dibantu oleh Dr Colareta. Kesnya dilaporkan secara terperinci oleh Dr Edmundo Escomel dalam jurnal perubatan La Presse Médicale.

3. Ibu Paling Tua Ketika Melahirkan
Setelah menunggu lebih dari 40 tahun untuk anak pertama, wanita India Rajo Devi Lohan melahirkan pada bulan November 2008, pada usia 70.

4. Ibu Dengan Kelahiran Terbanyak [69 Anak]
Menurut Guinness Book of Records, ibu yang paling produktif sepanjang sejarah adalah seorang petani dari Shuya, Russia, yang dikenali hanya sebagai isteri Feodor Vassilyev, yang melahirkan tidak kurang dari 69 anak-anak, dari 27 kehamilan. Gambar hanya sebagai hiasan kerana tiada gambarnya yang sebenar disebabkan beliau hidup di abad 18.

5. Lelaki Menjadi Ibu Yang Pertama Di Dunia
Thomas Beatie adalah lelaki pertama yang menjadi seorang ibu. Sebenarnya dia dilahirkan sebagai seorang wanita dan menjadi lelaki setelah dia menjalani pembedahan dan perawatan selama sepuluh tahun dan sekarang hidup sebagai seorang lelaki di Oregon. Dia hamil kerana histerektomi (pembedahan rahim). Thomas memutuskan untuk mempunyai bayi sendiri, melalui persenyawaan menggunakan sperma penderma dan sel telur milik Thomas sendiri.

6. Ibu Kembar Tertua
Benar-benar bertekad untuk memiliki seorang anak lelaki pada usia 70 tahun, Omkari Panwar menjadi ibu kembar tertua. Sama dengan suaminya Charan Singh Panwar, mereka membayar kos rawatan yang mahal demi mempunyai pewaris lelaki. Mereka menjual kerbau, menggadaikan tanah, menghabiskan tabungan hidup mereka dan mengambil pinjaman kad kredit. Panwar sudah memiliki dua anak perempuan dewasa, dan lima cucu, tapi mereka hanya ingin seorang anak lelaki tetapi bernasib baik dikurniakan kembar.

7. Ibu Tumpang Tersubur Di Dunia
Carole Horlock ialah ibu tumpang, telah melahirkan 12 bayi dalam 13 tahun – termasuk kembar tiga. Ini adalah rekod dunia untuk ibu tumpang paling produktif. “Ketika saya pertama kali menjadi ibu tumpang, saya berharap melakukannya hanya sekali” katanya. “Tapi saya sangat menyukainya.. setelah saya melahirkan bayi saya ingin melakukannya lagi.” Dia dibayar rata-rata $25,000 hingga $30,000 untuk tujuan tersebut.

8. Ibu Terkecil Di Dunia
Ibu terkecil di dunia ini telah melahirkan untuk kali ketiga, meskipun dia diingatkan akan membahayakan hidupnya. Stacey Herald, yang memiliki tinggi 2 kaki 9 inci, diberitahu bahawa kehamilan mampu membunuhnya. Namun dengan berani dia menentang para doktor untuk memiliki dua bayi. Dia disahkan menderita osteogenesis imperfekta, yang menyebabkan rapuh tulang dan paru-paru sehingga menyebabkan dia tidak berkembang. Herald, yang menggunakan kerusi roda dan suaminya Will, yang memiliki tinggi 6 kaki 4 inci, tidak sabar menunggu kelahiran bayi ketiga mereka. Dia mengaku ketika sedang hamil adalah tidak selesa dan hanya terbaring di tempat tidur selama berminggu-minggu.

9. Ibu Dengan Bayi Terkecil Di Dunia
Mahajabeen Sheikh melahirkan Rumaisa Rahman pada tanggal 19 September 2004 di Loyola University Medical Center. Bayi yang beratnya hanya 244 gram dan panjang 10 inci merupakan bayi terkecil di dunia. Bayi tersebut dilahirkan setelah 25 minggu enam hari kehamilan ibunya. Rumaisa, yang tinggal dengan kedua orang tua di Hanover Park, Illinois, A.S beratnya hanya 244 gram ketika lahir, tapi membesar seperti manusia normal.

10. Ibu Dengan Senggang Terlama Antara Anak
Elizabeth Ann Buttle memiliki dua anak, Belinda dan Joseph, ada yang menarik tentangnya. Belinda Buttle lahir pada 19 Mei 1956. Bahagian luar biasa adalah jarak antara kelahiran Belinda dan Joseph Buttle yang lahir pada 20 Nopember 1997 ketika Elizabeth Ann Buttle berusia 60 tahun. Bererti kelahiran pertama dengan kedua memiliki selang waktu 41 tahun 185 hari.

Supaya Kucing Enggak Berak Sembarangan Lagi




Trik agar kucing tak berak dirumah(hanya menggunakan sebatang lidi )
Anda suka memelihara kucing di rumah, tapi takut di mengotori rumah dengan kotorannya yang sangat bau itu, tenang saja saya ada petuah kuno yang telah terbukti yaitu :

Pertama siapkan sebatang lidi (tulang kecil dari daun kelapa)
Kedua ambil kucing kita tersebut dan ukur ekornya menggunakan lidi tersebut di mulai dari pangkal sampai ke ujung.

Ketiga patahkan lidi tersebut seukuran panjangnya ekor kucing kita tersebut, lalu lidi tadi di tanam di depan rumah dengan cara mencucuknya sampai kedalam tanah.

Lihat hasilnya , kucing anda akan pintar untuk membuang kotorannya(berak) di luar rumah lagi 

Keanehan Di Dunia : Orang Berumur 16 Thn Tapi Bertubuh Bayi



Aneh tapi nyata, itulah yang terjadi pada Brooke Greenberg. Dia yang baru saja merayakan ulang tahun yang ke 16. Tapi dia tidak tumbuh layaknya anak yang normal umumnya. Brooke Greenberg masih dalam tubuh balita dan tidak bertambah tua bahkan terlihat sebagai balita berusia 16 bulan. “Apakah dia akan terus semuda itu?”, itulah pertanyaan Howard Greenberg, ayah Brooke.

ht_brooke1_090619_ssh
Pictured from left to right on Brooke's 12th birthday are sister Caitlin, 15; Brooke; sister Emily, 18; mom Melanie Greenberg; and sister Carly, 9.

ht_brooke3_090619_ssh
 Pictured from left to right: Brooke, 16, and Carly, 13.

Pertanyaan itu membuat para ilmuwan terheran-heran pada Brooke. Berdasarkan data kasus mengenai perkembangan pertumbuhan pada anak-anak, kasus yang dialami oleh Brooke sangat unik. Brooke tidak bertambah tua seperti semestinya. Dr. Richard Walker dari University of South Florida College of Medicine, di Tampa, berkata bahwa tubuh Brooke tidak berkembang secara bersamaan, tetapi berkembang secara tidak bersamaan. Brooke mempunyai gigi yang telah berusia 16 tahun, tetapi tulang tubuhya diketahui berusia 10 tahun. Dan perkembangan otaknya sangat lambat layaknya Bayi.

26 November 2011

Sharifah Shahira Tarik Diri Dari Suria FM?


Sharifah Shahira Tarik Diri Dari Suria FM?

KL, 18 NOV 2011: Sudah menjadi resam dunia, tiada siapa boleh memuaskan hati semua pihak. Setiap apa yang berlaku, pasti ada saja orang yang akan tampil ke hadapan untuk menunjukkan rasa tidak puas hati.
Begitulah juga terjadinya selepas berakhirnya kaji selidik AC Nielson yang sekali lagi mengumumkan radio Sinar FM sebagai radio nombor satu pilihan pendengar.
Berikutan dari keputusan itu, radio yang terus menunjukkan peningkatan dari jumlah pendengar iaitu Suria FM juga terus ceria dan akan terus memasang strategi untuk memegang status radio nombor satu.
Disebalik keceriaan itu, Murai Batu mendapat tahu, pihak pengurusan Suria FM sudah pening kepala apabila mendapat tahu, penyampai radio mereka yang mengendalikan slot pagi iaitu Sharifah Shahira bakal menarik diri dari meneruskan kerjaya tersebut. Eh! Kenapa pula?
Murai Batu mendapat tahu, pelakon yang lebih dikenali dengan nama Shira itu dikatakan sudah penat dengan komitmennya untuk bangun terlalu awal demi melengkapkan keperluan pekerjaan itu.
Sungguhpun penyertaan Shira dalam pasukan Halim Othman dan Zizi banyak membantu program pagi itu, Shira yang pada awalnya menandatangani kontrak selama enam bulan, telah pun disambung kontraknya sehinga setahun. Malah khabarnya akan meninggalkan surat perletakkan jawatan.
Walaubagaimaimanapun, Shira dimaklumkan belum lagi memberikan kata putus, sama ada mahu menyambung kontraknya ataupun tidak, kerana kariernya sebagai pelakon dan pengacara sudah semakin terjejas.
Timbang tara untuk teruskan atau tidak tercetus apabila periuk nasi Shira sebagai pelakon dikhabarkan semakin kurang dan segala tawaran sebagai pengacara sudah tidak datang kepadanya, kerana dia adalah penyampai radio Suria FM.
Amboi takkan sampai macam begitu sekali?
Atas dasar itulah, Shira dikatakan mengambil cuti selama seminggu untuk berehat. Dalam masa yang sama, Shira dikatakan mahu memikirkan jawapan adakah dia patut meneruskan kerjaya sebagai penyampai radio ataupun tidak.
Jadi, sekarang ini, pihak Suria FM masih belum mempunyai kata putus dari Shira. Dalam kata lain, mereka masih bermain tarik tali.
Oleh sebab itu jugalah, pengurusan Suria FM telah mengambil tindakan lebih awal dengan mengundang Amy Mastura untuk menggantikan seketika tempat Shira. Namun, ianya masih belum muktamad lagi kerana Amy dimaklumkan hanya sedang dalam proses latihan saja.
Apapun, Murai Batu sendiri merasakan, Shira sebenarnya tidak kisah andai kata dia tidak menjadi penyampai radio. Mana taknya, nama Shira pun sudah gah di persada seni tempatan.

23 November 2011

Imej Hantu Perempuan Dikesan Di Singapura


Imej hantu perempuan secara tidak sengaja dirakam di sekitar Orchard Road di Singapura pada satu pagi lapor oleh seorang individu. Tambah beliau, hantu tersebut dikesan ketika dia dalam perjalanan pulang bersama teman istimewanya dan berbual-bual di sekitar kawasan itu. Hantu itu berupa sebagai seorang perempuan yang berpakaian serba putih
PANAS!! - Dapatkan Lubuk Rahsia Fanpage Di Sini... 
PANAS!! - Hei, Si Gemuk! Jangan Klik Kat Sini! 
PANAS - Kedai Handbag - Dapatkan Handbag Murah Dan Berkualiti Disini...!
2 Imej Hantu Perempuan Dikesan Di Singapura
Hantu tersebut dipercayai melintas jalan tersebut dan secara tidak sengaja, mereka terlihatnya.Hantu tersebut diberitahu tiba-tiba menghilang secara tidak sengaja dan muncul kembali dan menghilang kembali setelah kelihatan seolah-olah dilanggar oleh sebuah teksi. Diberitahu bahawa selepas terlihat kejadian itu, mereka semua menjerit dan berlari kerana ketakutan kerana di fahamkan disitu pernah berlaku kemalangan dan mungkin mengakibatkan kemalangan jiwa suatu ketika dulu.
Ramai yang tidak percaya akan kewujudan hantu. Pada pendapat saya, hantu itu wujud! Hantu adalah jelmaan jin ataupun syaitan dalam bentuk tertentu pada masa tertentu dan dengan tujuan tertentu. Mereka juga makhluk Allah dan segala kejadian diluar hijab pengetahuan dan ilmu manusia.

Virus Lucah Menyerang Facebook ?



images Virus Lucah Menyerang Facebook ?
Kebelakangan ini, ramai antara kita kononnya “diganggu” virus dimana gambar-gambar lucah kerap kali muncul di news feed mereka dan menyangka ia adalah satu virus terbaru di laman media sosial iaitu Facebook. Tambahan pula, pos berantai dari sumber tidak dikenal pasti tersebar dan disebar dan ia merebak di mana-mana sahaja bahawa kononnya itu adalah virus terkini di Facebook.
Sebenarnya tidak. Itu bukan virus. Memang ia kelihatan seperti virus yang terdahulu tetapi sebenarnya anda salah. Facebook sekarang semakin dikemaskini dan diperbaharui. Facebook sekarang kelihatan sedikit baharu pada bahagian-bahagian tertentu dan dari segi sistemnya. Ini adalah perbezaan sebenar virus dan bukan virus :
Virus:
Anda terlihat gambar lucah yang sudah disebarkan olh virus hasil klik kawan Facebook anda terdahulu. Anda klik gambar tersebut dan gambar tersebut akan sebarkan kepada 20 kawan anda yang terdapat dalam senarai kawan facebook anda secara anda tidak sedar atas nama anda.
Bukan Virus :
Kawan Facebook anda terlihat gambar lucah tersebut dan dia mengklik LIKE atau meninggalkan komen dan gambar itu akan tersebar di news feed kawan-kawan Facebook dan juga anda sendiri. INI MEMANG SISTEM FACEBOOK SEKARANG. Bukan virus! Tidak percaya? Pergi buka bahagian komen dan cari sendiri jika mereka ada komen disitu dan komen itu selalunya dalam Bahasa Melayu jika teman Facebook anda itu Melayu atau orang Malaysia. Virus Facebook hanya dalam Bahasa Inggeris. Jika anda kenal kawan Facebook anda itu, cuba tanya sama ada beliau ada komen atau tidak. DONE! – http://awanfantasia.com/

6 November 2011

cerita tentang penjara pudu



 tempat di mananya pesalah-pesalah di gantung





Berlaku di Penjara Pudu Kuala Lumpur di suatu ketika dulu. Hanya boleh disebarkan pada orang2 tertentu sahaja.

Sebelum Penjara Pudu ditutup dulu pernah diceritakan bahawa terdapat satu bilik dipanggil "Bilik Terakhir". Dibilik inilah seringnya berlaku kejadian pelik sejak Penjara Pudu ditutup. Dinamakan "BILIK TERAKHIR " adalah kerana dulu ia merupakan bilik kediaman terakhir bagi si pesalah jenayah berat sebelum menjalani hukuman gantung sampai mati pada keesokan harinya dibilik gantung. (maaf salah letak gambar)

Di BILIK TERAKHIR inilah pesalah dikatakan akan meratap, menangis, menjerit, bercakap seorang diri dan berbagai lagi perlakuan kerana menyesali kesalahan mereka yang lalu. Mereka menjadi begitu kerana dikatakan tidak kuat semangat menghadapi maut keesokan harinya yang telah diketahui mereka.

Menurut kata warden-warden yang masih ada di Penjara Pudu sewaktu proses pengosongan Penjara Pudu dijalankan, mereka sering terdengar suara-suara sayu meminta tolong, suara orang menangis dan bermacam-macam lagi dari Bilik Terakhir tesebut. Tak kurang juga ada diantara warden yang terlihat seekor kambing hitam sering masuk menembusi pintu bilik itu tanpa dibuka dan kemudian tidak pula kelihatan kambing keluar semula. 

Ramai bomoh dan pawang yang dipanggil bagi memulihkan bilik tersebut mengatakan bahawa suara-suara yang sering kedengaran diwaktu malam dari Bilik Terakhir itu adalah akibat roh-roh pesalah yang mati ditali gantung tersebut tidak tenteram kerana mati mereka di tali gantung.

5 November 2011

6 PENEMUAN YANG TIDAK BISA DIJELASKAN DENGAN IPTEK


The Voynich Manuscript
The Voynich manuscript adalah buku kuno yang terbukti sukses membuat para ilmuwan terlihat bodoh, seakan buku ini mengatakan, "Figure THIS out, fuckwads." Tapi nyatanya buku ini merupakan sebuah buku text yang menyimpan misteri dan maksud didalamnya, terdapat juga ilustrasi didalam buku kuno ini. Sebenarnya tulisan tersebut merupakan bahasa, tapi tak seorangpun tahu maksudnya. Dan pasti ada maksud dibalik tulisan tersebut. Tak ada kepastian siapa yang menulis ini, bahkan kapan buku tersebut ditulis.


Kenapa tidak bisa dijelaskan?
Expert military code-breakers, cryptographers, mathematicians, linguists, orang-orang tersebut pun gagal dalam memecahkan kode tulisan ini bahkan untuk  satu katapun.

The Antikythera Mechanism
Antikythera mechanism adalah sebuah barang kuno, yaitu sebuah pecahan mesin tua yang ditemukan di bangkai kapal dekat Yunani, yang akhirnya diketahui barang tersebut berasal dari 100 tahun sebelum masehi. Antikythera mechanism memiliki banyak gear dan berstruktur aneh yang jarang ditemukan lagi selama 1000 tahun.


Kenapa Tidak Bisa Dijelaskan? 
Pertama, karena tak satupun orang tau dimana Antikythera mechanism dibuat. Keanehan alat ini sungguh tak masuk akal pada eranya. Pada bentuknya diketahui alat ini digunakan untuk mempelajari astronomi, tapi bagaimana bisa diciptakan alat yang pada saat itu ilmuwan masih belum mengetahui hukum grafitasi dan bagaimana tubuh kita bergerak?

The Baigong Pipes
Di suatu area di China, tempat dimana tidak dihuni penduduk. Terdapat tiga pintu pipa segitiga yang dipenuhi besi dan rongsokan yang sudah berkarat di sekitar tepi gunung. Beberapa pipa menusuk jauh ke dalam gunung. Tapi beberapa pipa malah menyambung ke sebuah kolam danau yang asin. masih banyak lagi pipa² yang tidak dketahui dimana letaknya. beberapa ada yang panjangnya 40cm, dan beberapa ada juga yang lebih pendek, tapi sepertinya pipa diletakkan untuk menyusun sebuah bentuk tertentu.

Kenapa tidak dapat dijelaskan?  
Masalahnya pipa itu diketahui dibuat dari zaman batu. dimana manusia masih bingung bagaimana cara memasak daging dengan matang tanpa membakar rambutnya sendiri,bahkan ada beberapa anggapan ini merupakan tempat melandasnya UFO

The Giant Stone Balls of Costa Rica
Costa Rica dan daerah sekitarnya dikejutkan dengan penemuan batu bola yang bundar dengan bentuk sempurna sekali. Tidak hanya satu yang ditemukan, tetapi banyak, ada yang kecil, ada juga yang setinggi manusia. Tidak diketahui bagaimana secara tiba² batu ini ada dimana² menyebar di Costarica, layaknya lapangan golf yang super besar.
Beberapa batu bahkan sudah ada yang dicoba untuk diledakkan, mereka berharap mereka dapat menemukan harta karun, biji kopi, bahkan bayi didalamnya, mungkin. Beberapa batu sudah ada yang digulingkan, tapi beberapa masih terlalu berat untuk ditarik buldozer.

Kenapa tidak dapat dijelaskan? 
 masih menjadi misteri dan bagaimana batu ini bisa terbentuk. Jika batu ini terbentuk dari zaman dahulu, bagaimana bisa pada era itu manusia membuat batu besar seberat ini menjadi sehalus itu

The Baghdad Batteries
The Baghdad Batteries adalah sebuah artifact yang ditemukan di Mesopotamia yang diketahui dibuat pada zaman awal masehi. Benda ini seperti perlengkapan orang mesir zaman dahulu ketika berpergian. Ketika seorang arkeologis sadar dia bukan hanya menganalisa sebuah pot, dia langsung kaget ketika ia tau itu adalah sebuah baterai, karena pot tersebut berisi cairan baterai seperti cairan acid corrosion.

Kenapa tidak dapat dijelaskan? 
Jelas saja tak dapat dijelaskan. Bagaimana bisa manusia pada zaman itu membuat cairan baterai dan menggunakannya sebagai lampu? sekali lagi IPTEK gagal menjelaskannya.

27 October 2011

Infographic: Tallest Mountain to Deepest Ocean Trench


Dalam Al-Quran banyak ayat yang menggesa manusia supaya merenung kejadian alam ciptaan-Nya, moga-moga dengan cara itu akan mendekatkan diri kepada Tuhan yang Maha Pencipta. Dialah Allah Tuhan yang mencipta alam maya yang indah supaya manusia mengkaji dan menyingkap rahsianya. Juga untuk manusia mengamati pada peraturan alam, seterusnya mengambil iktibar daripadanya untuk faedah kehidupan di dunia dan juga akhirat. Seterusnya untuk menanamkan keyakinan yang teguh dalam hati para hambanya yang sentiasa waspada, di mana mereka mengkaji dalil tentang adanya Tuhan yang Maha Suci melalui segenap ciptaannya. Maka akhirnya mereka pun mengerti, menyatakan; "Tiada Tuhan selain Dia serta mengesakannya". Bahkan juga mereka bersaksi atas keagungannya dan kesempurnaannya. Sungguh, Dia itulah yang menegakkan segala sesuatu dengan keadilan dalam setiap perkara dan keadaan. Sesungguhnya Allah telah menciptakan akal dan sekaligus menyempurnakannya dengan petunjuk wahyu. Dia telah memerintahkan kepada orang-orang yang diberinya akal fikiran itu agar selalu mempergunakannya untuk mengamati dan merenungi keajaiban-keajaiban setiap ciptaannya sebagaimana firmannya yang bermaksud:-

“Dan apakah mereka tidak memerhatikan kerajaan langit dan bumi dan segala sesuatu yang diciptakan Allah” (Al-A'raf: 185)

"Katakanlah; perhatikan apa pun yang ada di langit dan dibumi .. (Yunus: 101)

"Dan Bumi pun kami hamparkan, maka sebaik-baik yang menghamparkan itu hanya Kami " (adz-Dzariyat: 48)

"Maka apakah mereka tidak melihat langit yang ada diatasnya, bagaimana kami meninggikan dan menghiaskan langit itu, tanpa suatu keretakan sedikit pun?” (Qaf: 6)


Our Amazing Planet explores Earth from its peaks to it mysterious depths.

22 October 2011

Gaddafi terbunuh mati di tembak

....

Akhirnya sekali lagi kita dapat menyaksikan bagaimana ‘polis dunia’ berjaya membunuh musuh-musuh mereka. Alasan biasa adalah untuk keamanan, demi membela nasib rakyat maka mereka masuk campur dengan hal ehwal negara orang lain. Walhal masalah di negara sendiri pun masih tidak mampu ditangani.
Sekeping gambar dan kenyataan ketua tentera di Tripoli, Abdel Hakim Belhaj, mengesahkan bahawa Muammar Gaddafi telah berjaya dibunuh dalam satu pertempuran di bandar kelahirannya sendiri
Seperti mana yang berlaku di Mesir dan Tunisia, kejayaan ini dikatakan adalah kemenangan rakyat Libya yang telah bersama-sama bangkit menggulingkan rejim Gaddafi.
Bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi mati akibat kecederaan semasa dia bertempur di bandar kelahirannya di sini semalam.
Gaddafi yang memerintah Libya sejak 1969 itu mati selepas ditangkap oleh kumpulan para pejuang yang menentang kepimpinannya sejak Februari lalu.
“Dia (Gaddafi) juga ditembak di kepala,” kata seorang pegawai Majlis Peralihan Kebangsaan,(NTC) Abdel Majid Mlegta kepada agensi berita Reuters.
NTC merupakan badan yang memerintah Libya buat sementara waktu selepas Gaddafi melarikan diri ekoran kejayaan para pejuang yang menentang kepimpinannya memasuki ibu kota Libya, Tripoli lewat Ogos lalu.
“Terdapat banyak tembakan ke atas kumpulannya dan dia mati,” tambahnya.
Sebelum ini dia memberitahu bahawa Gaddafi yang berumur dalam lingkungan 69 tahun ditangkap dan mengalami kecederaan di kedua-dua kakinya pada Subuh semalam.
Ketika itu, dia sedang melarikan diri bersama sebuah konvoi semasa jet-jet pejuang Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) melancarkan serangan.
NATO mengambil alih operasi ketenteraan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melindungi orang awam pada 31 Mac lalu.
Sejak itu, jet-jet NATO mengendalikan serangan udara dan melaksanakan zon larangan terbang di Libya termasuk melaksanakan sekatan senjata menerusi rondaan di laut.

20 October 2011

di cina budak usia 2 tahun dilanggar van







  di cina seorang mangsa perempuan yang berumur 2 tahun telah dilanggar oleh sebuah van yang sedang lalu di tempat kejadian. namun pemandu van tersebut tidak menghiraukan akan hal tersebut bagaikan tiada apa yang berlaku.yang lebih menyedihkan lagi orang ramai yang sedang lalu di tempat kejadian tidak menghiraukan dan mengambil tindakan yang sewajarnya. akhirnya  ibu kepada mangsa menyedari anaknya telah dilanggar, ibunya pun terus bergegas dan mengangkat anaknya.mangsa tersebut telah di bawah ke hospital untuk rawatan selanjutnya. mangsa adalah seorang budak perempuan yang berumur 2 tahun,

disediakan oleh muhd firdaus

17 October 2011

Novel yang memprediksi takdir Titanic


Novel yang memprediksi takdir Titanic, dan kapal lain yang hampir mengikuti


Morgan Robertson, tahun 1898, menulis “Futility”. Menggambarkan maiden voyage(pelayaran perdana) dari kapal mewah untuk melintasi samudra Pasifik yang bernama Titan. Meskipun banyak yang sesumbar kapal ini tidak bisa tenggelam, kapal ini menabrak lapisan es dan tenggelam dengan memakan banyak korban. Tahun 1912, Titanic, transatlantic luxury liner, mengalami peristiwa persis seperti yang digambarkan novel. Kalau di novel , bulan kecelakaan adalah April, peristiwa tenggelamnya Titanic juga April. Kalau di novel penumpangnya ada 3000 orang, dalam realita sebanyak 2.207. Dalam novel ada 24 lifeboat, kenyataannya 20. Sebulan setelah Titanic tenggelam, kapal liar bepergian melintasi Atlantik yang berkabut dengan seorang anak muda yang mengendalikan. Saat dia ingat kembali mengenai Titanic , dan mengingat bahwa nama kapalnya sendiri adalah Titanian, dia mulai merinding dan menghentikan kapal. Saat itulah bongkah es besar menghantam di depan jalur yang mereka lewati. Titanian selamat.

lembuh yang pelik

Di, Kolkata, India, seorang petani menyalahkan anjing jiran-jirannya atas kehilangan misteri ayam ternakannya. setiap hari bilangan ayam yang diternaknya semakin kurang, pada waktu pagi nampak bulu-bulu ayam berselerakan di reban. Petani ni pun berang la, nak bangun pagi pun susah sebab ayam-ayam dia ni pun bertindak sebagai jam loceng! *ini aku tambah, huhu* Maka, dia pun buatla rancangan untuk mengintip siapakah dalang disebalik kehilangan misteri ayam ternakannya dan selepas menenyeh biji mata dia berkali-kali, dia masih tak dapat percaya apa yang di tengok!Lembu yang dibelanya dengan lahapnya melahap ayam ternakannya. *nyam-nyam* Lalu di pun berfikir, tak cukup ke rumput yg aku bagi sampai ayam aku pun dia nak lahap? Saya pun tak tau adakah pada masa saya tulis blog ni, petani ni dah dapat jawapan pada persoalan yg bermain di fikirannya tu! haha

16 October 2011

10 makluk aneh di dunia dijumpai oleh Dr.Takeshi Yamada


10 makluk aneh di dunia dijumpai oleh Dr.Takeshi Yamada



Dr Takeshi Yamada, peneliti asal Jepang, menemukan 10 makhluk aneh yang mengegarkan dunia ilmu pengetahuan. Salah satunya adalah monyet vampire di China. Seperti yang kita ketahui tentang vampire, maka hidup monyet vampire ini tergantung dari menghisap darah makhluk lain.
Uniknya makhluk ini dalam beraktiviti banyak menggunakan tangannya, seperti halnya manusia. Spesies ini diyakini sebagai mata rantai yang putus dari evolusi manusia hingga berbentuk seperti sekarang. Keunikan lainnya, monyet ini seperti burung yang menenun sarangnya.
Vampire monkey
Blue Merman
Penemuan Dr Takeshi Yamada yang lainnya adalah keong raksasa yang ditemukan dari laut terdalam. Kakinya seperti chupacabra, kerana itu diberi nama siput chupacabras.
Penemuan lainnya adalah siput pemakan daging terbesar di dunia ini, ditemukan awal tahun 2007. Siput ini juga punya senjata racun yang konon boleh membawa maut.
Giant Chupacabras Snail
Giant Carniverous Snail
Yang tak kalah mengerikan adalah blue merman yang ditemukan di Pulau Sado. Mirip spesies kadal atau bunglon. Makhluk ini juga berbahaya pada tangan-tangannya yang bisa mengembang. Bila usianya semakin bertambah, bintang ini akan terlihat mirip kodok.
Two-Headed Baby
Mumi bayi berwajah dua ini kini berada di museum kedokteran di Coney Island Hospital.
Giant Sea Dragon
Disebut naga laut raksasa ditemukan di dasar laut Pulau Awaji. Makhluk ini diduga telah punah pada awal abad ke-20.
Prehistoric Horseshoe Crabs
Dua spesies baru kepiting ladam, diduga hidup masa masa pra sejarah sekitar 400 juta tahun lalu. Baru baru ini kepiting purba ini ditangkap oleh tim peneliti dasar laut dari Universitas Higashi Osaka Jepang. Masih ada empat species kepiting purba yang diindetifikasi hidup 250 juta tahun lalu.
Human-Faced Ant
Penemuan kali ini tak kalah aneh, semut berwajah manusia. Dalam mitologi India dipercaya orang bertabiat buruk akan bereinkarnasi menjadi semut. Ada banyak semut-semut berwajah manusia yang ditemukan di India, melebihi di negara manapun. Salah satu contohnya adalah yang dimiliki dr Takeshi Yamada yang merupakan hasil ekspedisi tahun 2004. Coney Island Anthropoliogical Institute juga memiliki koleksi ini.
St. Helena Giant Earwig
Makhluk yang berasal dari St Helena ini, diduga telah punah pada beberapa decade yang lalu diduga karena pembangunan pelabuhan udara internasional di sana. Himpunan ilmuwan dan pemerhati entomologists melakukan protes dalam beberapa tahun terakhir yang menyebabkan punahnya spesies ini. Penelitian yang dipimpin Dr Takeshi Yamada pada 2005 menemukan beberapa spesies baru earwigs raksasa. Penelitian ini merupakan bagian dari program yang dilakukan di Coney Island University.
Fiji Mermaid
Fiji Mermaid sepanjang 6 kaki mirip putri duyung ditemukan di Shikoku, Jepang. Disebut Ningyo Shinko. Banyak tempat keramat agama Shinto dan kuil Budha mengabadikan mermaid ini sebagai makhluk suci.Orang datang untuk bersembahyang di tempat2 ini setiap hari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...