14 January 2010

Tutorial : Youtube (New Coding!)


Assalamualaikum,
Sebulan lebih tak berusik blog ni. So today, buat tuto pasal youtube. Kalau korang tengok, banyak youtube player sekarang ni dah tak lawa, dah tak cun macam dulu kan? Youtube ni menggedik sikit. So a big big big thank you to this awesome blogger, AFIQAH sebab share coding baru untuk youtube player.
Do visit her blog! So, jom tengok coding baru youtube player ni.

Live previeww: 




Haa, kan lawa tuh. Tapi ni untuk transparent, autoplay, replay and size dia kecik. Kalau nak warna lain, taknak autoplay, tak nak replay, nak tukar size, godek sendiri. Tak susah pun. Here is the code:

<center><embed src="http://www.youtube.com/v/IJ028Gsedeg?version=1&autoplay=1&loop=1&color1=0xffffff&color2=0xffffff&amp;hl=en_US" type="application/x-shockwave-flash" width="30" height="25" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></center>

Nota kaki:
Merah: Tukar dengan link youtube korang. Tak tahu camne? Tengok sini.
Biru: Itu kod autoplay. Kalau korang taknak autoplay, delete jelah.
Hijau: Itu pulak kod untuk replay. Kalau taknak replay, delete.
Oren: Untuk width, ikut kesesuaian blog korang lah. Normal orang buat 30 or 200.
Pink: Height. Adjust kalau perlu.
OK SAMPAI SINI SAJA LAH BYE



FROM:   -MUHD FADLIN-http://miserymakescars.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...