8 May 2012

Majlis Perkahwinan Awal – Scha


Corat-Coret Majlis Perkahwinan Awal – Scha

Dalam majlis akad nikah dan persandingan Awal dan Scha, ada beberapa perkara menarik yang ingin GUA kongsikan bersama anda. Cuba semak senarai di bawah:-

1) Untuk kedua-dua majlis, Awal masuk ke dalam dewan terlebih dahulu sebelum Scha.

2) Keluarga Awal mengenakan pakaian berwarna coklat untuk kedua-dua majlis.Manakala keluarga Scha memilih warna biru firus.

3) Sejurus selamat diijabkabul, Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Putrajaya, Ustaz Mohd. Salman Idris terus mengingatkan Awal supaya menunaikan Solat Sujud Syukur untuk mendapat keberkatan.

4) Mas kahwin berjumlah RM2050 hanya diserahkan kepada Scha selepas Awal selesai menunaikan Solat Sujud Syukur.

5) Acara Berinai Besar turut diadakan selepas akad nikah kerana pasangan pengantin ini ingin menggayakan persalinan songket yang ditaja oleh Atikah Songket.6) Majlis pernikahan dan persandingan pasangan ini dipenuhi dengan rangkap-rangkap pantun penuh puitis.

7) Pentas di mana Awal menunggu ketibaan Scha di majlis persandingan di namakan ‘Laman Manis’.

8) Selain mendapat sekotak manisan kurma, tetamu turut dihadiahkan dengan sebotol haruman Eternal Magic (AVON) yang berharga RM69.00.

9) Pasangan pengantin ini hanya menggunakan bungaan segar untuk kedua-dua majlis. Difahamkan harga  bunga-bungaan ini mencecah puluhan ribu.

10) Pada majlis persandingan, tetamu dilihat sanggup beratur panjang semata-mata untuk bersalaman dengan pasangan pengantin sebelum bertolak pulang

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...